Lexikon
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Fotomontage (Composing)

Fotomontages zijn gebaseerd op de collage. De collage is een proces waarbij verschillende foto’s tot één foto worden verenigd. Doel van deze vereniging kan bijvoorbeeld zijn om een foto door invoeging van een motief nieuwe expressiviteit te geven.Basis voor kwalitatief hoogwaardige resultaten van fotomontages vormt de perfecte afstemming van het uiteenlopende fotomateriaal op elkaar. Al naargelang het beoogde effect kunnen zo ofwel realistisch voorkomende of ook wel kunstmatige situaties worden gecreëerd. De blik van de kijker kan op een totaalbeeld of afzonderlijke foto-attributen worden gevestigd.

In principe zijn de mogelijkheden voor creatieve fotobewerking heden ten dage vrijwel onbeperkt. De fotomontage maakt een geheel van verschillende vrij kiesbare fragmenten. Afzonderlijke foto-objecten kunnen geselecteerd en in een andere foto worden aangebracht. De afzonderlijke fragmenten worden bewerkt, vrijstaand gemaakt, qua kleur afgestemd en in de fotomontage nieuw samengesteld. Een afsluitende retouche en kleurcorrectie zorgen bij de fotomontage voor de finishing touch.

Het fundament voor fotomontagewerkzaamheden wordt op professioneel gebied natuurlijk gevormd door fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop.

Het gebruik van fotomontages is zo divers als de ideeën van de bewerker, oftewel de opdrachtgever en initiator. Zelfs op het wetenschappelijke vlak worden fotomontages gebruikt. Die worden bijvoorbeeld gebruikt voor om visies met betrekking tot toekomstige, nog niet realiseerbare zaken weer te geven.

Vrij naar het motto: “een beeld zegt meer dan 1000 woorden” kunnen zo ook dankzij fotomontage foto’s tot uitdrukking van persoonlijke en moeilijk te formuleren denkbeelden worden gemaakt.

 


Deze producten kunnen voor u interessant zijn: