Lexikon
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Alfakanaal

Het alfakanaal is in de fotobewerking een kanaal dat de transparantie van enkele fotopunten, ook pixels genoemd, in de vorm van rastergrafieken opslaat.De opslag van deze informatie over transparantie geschiedt in aanvulling op de opslag van de algemene foto-informatie. Principieel wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten alfakanalen: het afzonderlijke alfakanaal en het geïntegreerde alfakanaal.
 

Afzonderlijke alfakanaal

Bij het afzonderlijke Alfakanaal wordt de informatie over de transparantie van een grijstintbestand afzonderlijk opgeslagen. Als het fotobestand inclusief alfakanaal geopend en weergegeven moet worden, moet zowel het fotobestand als het alfakanaal-bestand  (grijstint-bestand) geïmporteerd worden. Alleen op die manier kan de complete en correcte transparantie van het bestand worden weergegeven.
 

Geïntegreerd alfakanaal

Bij het geïntegreerd alfakanaal wordt de informatie over de transparantie niet in een afzonderlijk bestand opgeslagen, maar reeds in het fotobestand geïntegreerd en in een eigen kanaal opgeslagen. Zo is de kleurinformatie van het alfakanaal steeds ook in overeenstemming met de informatie over de transparantie van de foto.  

 


Deze producten kunnen voor u interessant zijn: