Lexikon
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Kleurcorrectie

Bij opnames die onder kunstlicht - bijvoorbeeld in fotostudio’s - worden gemaakt, kan zich snel een storende kleurtint in de foto aandienen. Deze en andere kleurfouten kunnen door een professionele kleurcorrectie, zoals uitgevoerd door Bildschliff, achteraf worden gecorrigeerd.



Ook bij het nemen van foto’s met digitale camera‘s of bij het scannen van fotomateriaal kunnen kleurafwijkingen optreden. Al naargelang de het nemen van de foto of het beoogde effect kunnen kleurcorrecties ofwel over het geheel genomen ofwel selectief bij de afzonderlijke kleurkanalen van een het nemen van de foto worden uitgevoerd.

Een weinig bevredigende kleurcorrectie is de wijziging van de grijstrappen. Hier worden meestal alleen wijzigingen aan de helderheid en aan de verzadiging van de foto uitgevoerd. Maar dankzij fotobewerkingsprogramma’s voor de professionele sector kunnen nog talrijke andere mogelijkheden voor kwalitatief hoogwaardige kleurcorrecties worden gebruikt.

Kleurcorrecties door een professional: het komt op de innerlijke waarden aan“. Terwijl leken beide bewerking van een foto op het punt van kleurcorrectie hun visuele indrukken volgen, kijken fotobewerkers ook naar de „innerlijke waarden” van een te bewerken foto in de histogram-weergave van de grijstrapverdeling. Hier worden de kwaliteit van het motief en de mogelijke fouten zichtbaar die bijvoorbeeld door verkeerde belichting tijdens de het nemen van de foto kunnen zijn ontstaan. Door middel van de nabelichtings- en afveegtool kunnen zo ook achteraf delen van de foto in hoge mate opgehelderd en donkerder gemaakt worden.

De optie “grijstrapcorrectie“ en „gradatiecurven zijn eveneens van groot belang voor kleurcorrecties en contrastafwijkingen op professioneel niveau. In aanvulling op deze opties, die de histogram-weergave van de afzonderlijke grijstrappen biedt, kan ook de middentoon met schuifregelaars voor het wit- en zwartpunt worden aangepast. In dit proces komt vooral de informatievoorziening over welke grijstrapniveaus foto-informatie bevatten heel goed van pas. In professionele fotobewerkingsprogramma‘s als Photoshop kunnen kleurcorrecties ook met de spons-tool worden uitgevoerd. Zo kan vooral de kleurverzadiging bewerkt worden. Eveneens een goed hulpmiddel voor kleurcorrecties is het werken met een penseel. Hier kunnen de grootte en hardheid worden afgestemd op het motief, zodat er doelgericht in de foto kan worden gewerkt. De verschillende opties voor kleurcorrectie die Photoshop biedt, worden afgesloten met de extra opties “grijstrappen beschermen“ en verbeterde dynamiekinstellingen.

Vertrouw bij de kleurcorrectie dus niet alleen op u oog, maar ga af op de ervaren blik van de Bildschliff-professional.

 

 


Deze producten kunnen voor u interessant zijn: